Logo TIMM MAGAZYN

Blog

Yerba mate!

My, Europejczycy, mamy swoje sprawdzone sposoby na deficyt energetyczny. Rzecz jasna - kawa! To przede wszystkim. Potem już tylko: zielona herbata, suplementy diety i nasze ulubione “energetyki”. Od pewnego czasu zachwycamy się magicznie pobudzającym naparem wprost z Ameryki Południowej - yerba mate.

To jest gorzkie!
Pierwszy, najbardziej pospolity błąd popełniany przez początkujących użytkowników yerba mate, to mylenie jej z herbatą. Więc czym wobec tego jest ten magiczny susz? Zazwyczaj mówimy o niej: herbata z Ameryki Południowej. Myli nas sproszkowany liść, który z herbacianym ma niewiele wspólnego. To nic innego jak napar ziołowy, który ze względu na swoją powszechność zyskał taki status.
Ilex paraguariensis, bo tak brzmi botaniczna nazwa ostrokrzewu paragwajskiego, to wiecznie zielona roślina występująca dziko w krajach tego kontynentu. Odkryta przez Indian z plemienia Guarani, którzy początkowo filtrowali napar nie używając bombilli, a… cedząc ją przez zęby. Z czasem wykorzystywano do tego celu trzcinę lub ptasie kości. Bombillę wynaleźli Hiszpanie, produkując ją z metalu, bazując na pierwowzorach Indian, dodając do niej podziurawioną łyżeczkę u jej wylotu.
Skąd jednak yerba znalazła się w rękach Hiszpanów? Historia mate w Europie sięga czasów kolonialnych. Datowane na XVI wiek spotkanie Hiszpanów z Indianami nie przebiegało pomyślnie od samego początku, ze względu na mylnie interpretowane działania i specyfiki yerby przez inkwizytorów. Spożywającym napar wytaczano procesy, zarzucając im korzystanie z “nieczystych sił” zaklętych w liściach ostrokrzewu. Sytuacja zmieniła się diametralnie, kiedy Hiszpanie rozpoczęli uprawę rośliny z pomocą Indian, na terenie posiadłości w Ameryce Południowej.


Jak się za to zabrać?
Mate można spożywać na wiele sposobów. Najbardziej popularne jest umieszczenie suszu z bombillą w matero (naczyniu tradycyjnie wykonanym z tykwy lub ceramicznym) i zalanie wodą o temperaturze maksymalnej 80 st. C.Bardzo popularne jest także Mate Terere - na zimno z kostkami lodu. Ciekawą wariacją na temat yerby jest także Mate de Leche, w którym zastępujemy wodę mlekiem.
W czym tkwi sekret yerba mate? Jak wiemy, jej gorzki i nieprzyjemny smak potrafi zniechęcić od pierwszego zetknięcia. Warto zwrócić jednak uwagę na jej właściwości. Na wstępie - przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom i przeciwdziałają starzeniu się komórek. Działanie bakteriobójcze oraz zmniejszające łaknienie, przyspieszając jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej. Największą zaletą jest niewątpliwie pobudzenie organizmu - w naparze odnajdziemy sporą dawkę kofeiny.


Tylko w Ameryce
Współcześnie uprawa musi zaspokoić zapotrzebowanie globalne i lokalne na ten bardzo popularny gatunek ostrokrzewu. Uprawy możemy znaleźć m.in. w Chile, Argentynie, Urugwaju oraz przede wszystkim w Paragwaju. Kraje te są także faworytami w kategorii spożycia naparu yerba mate. Pomimo popularności występowania, ostrokrzew nie porasta każdego obszaru, na którym zostanie zaszczepiony. Rosnące nawet do sześciu lat krzewy przetwarzane są zazwyczaj w tradycyjny sposób - gałązki pozbawia się liści i tnie na małe części. Listki poddaje się obróbce termicznej, tnie i przesiewa. Dzięki rodzajom obróbki mate zyskuje różnorodne smaki i aromaty. Po okresie “leżakowania” liście miesza się z łodygami w odpowiednich proporcjach, tworząc odmiany: elaborada i despalada (mocniej pobudzająca).


Jeśli jesteście już doświadczeni w kwestii yerby lub dopiero zaczynacie swoją przygodę z ostrokrzewem - odwiedźcie nas. Znajdziecie w naszym sklepie blisko 20 gatunków mate z dodatkami smakowymi, mate klasyczną w wielu wariantach oraz akcesoria do przyrządzania i picia yerby - tykwy, bombille, matero ceramiczne.

21 maja 2019 | Aroma Cafe | Powrót do spisu wiadomości